ÅRSKRÖNIKA ÖVER 2022!

Dags för tiden på året då man skriver en liten årskrönika av speedwayåret 2022. Blev det som man hade förväntat sig eller?
Kan väl säga att världsmästaren var rätt så given i mina ögon då de ryska förarna blev avstängda på speedwayovalerna. För det finns inte många som kan mäta sig med Bartosz Zmarzlik för tillfället även om Leon Madsen gav honom en match.
Var väl lite synd att inte Artem Laguta inte fick möjligheten att försöka försvara sitt guld. Rätt eller fel att stänga av de ryska förarna det finns det mycket åsikter om.
Bartosz Zmarzlik 4jpg

Sedan fick vi också en ny arrangör av GP-serien med många nya idéer. Tycker detta blev riktigt bra om man tittar på hur man ska få sporten att växa.
Att lägga allt under samma tak så att säga tycker jag är bra. Få SGP3 (250cc) och SGP2 (U-21) att tävla under samma premisser som de stora stjärnorna gör nog att de växer en smula. 
Blev en dansk mästare i SGP3 genom Mikkel Andersen och polsk mästare i SGP2 genom Mateusz Cierniak.
Lagvärldsmästare 2022 blev Australien efter att ha slagit de regerande mästaren Storbritannien i finalheatet av Speedway Of Nations.
Nästa år så återkommer lag-VM i det gamla format vilket jag personligen tycker är bättre än Speedway Of Nationsformatet.
Mateus Cierniakjpg

Går väl vidare till den inhemska speedwayen här i Sverige. Den individuella SM-finalen fick möjligheten detta året att ingå i SM-veckan och sändes på SVT. Tävlingen genomfördes på en klassisk bana då Linköping fick uppdraget att arrangera en stortävling för första gången på länge.
En tävlingen som blev riktigt lyckad tycker jag och Oliver Berntzon fick äntligen sitt SM-guld. 
JSM kördes senare på året i Västervik och där blev det även där en Lejonförare som fick kliva högst upp på pallen då Casper Henriksson tog guld. 
USM blev det Indianförare högst upp på pallen genom Rasmus Karlsson.
Lag-SM blev det åter Eskilstuna Smederna som återtog guldet efter en imponerande säsong.
Återstår att se om de kan försvara guldet 2023, Det finns många lag som ser ut att vilja knipa det om man tittar på lagtrupperna de fått ihop.
I Allsvenskan blev det guld till värmlandsskogarna då Valsarna vann. Tänk om det kunde vara som det var förr med att man då gick upp i seriesystemet. Men det kommer nog dröja  några år innan det blir så igen. 
Nu för tiden är det pengar som styr istället.Oliver Berntzon Foto Wojta Fotojpg

Vad ska vi ser fram mot säsongen 2023 då?
Ja själv ser jag nog fram mot att åter se två svenska förare i GP-serien igen. Fredrik Lindgren har ju fått sällskap detta året med Kim Nilsson. Det är bra för svensk speedway att det blir fler förare på de stora scenerna. Sedan ska man inte ha för stora förhoppningar på Kim när det är första året i serien. Det är säkert jättesvårt att komma in i dessa tävlingar och möta alla de bästa i varje heat.
Tror även årets Bauhausliga blir spännande att uppleva med många intressanta förare på startlinjen.
Så nu väntar bara vi på att säsongen 2023 ska starta. Det är 118 dagar kvar tills GP-tävlingen i Donji Kraljevec Krotatiens körs och 121 dagar tills första omgången av Bauhausligan.
Låt nedräkningen börja på allvar.

Text. Niklas Pappila