Alfons Wiltander

Då fortsätter vi att skriva om unga svenska förare. Denna gång blir det en förare som kör 85cc. Den vi fått en pratstund med är Alfons Wiltander som kör sin sista säsong på 85cc. En målmedveten kille som verkligen vill lyckas i speedway.

Hur kom det sig att du började med speedway och hur gammal var du då? Var det i Vetlanda du började och har du alltid kört för Vetlanda?

- Min morfar och kusin körde och då ville jag också prova. Då första gången jag provade så var jag 4 år gammal. Började köra i Gislaved sedan gick jag över till Vetlanda där jag nu varit i 5år.

Vad är det bästa med speedway? Hur tycker du man ska göra för att få fler att börja med just speedway?

- Att stå på startlinjen och känna adrenalinet pumpa och känslan av att vinna. Mera prova på, gå ut i skolorna och prata om speedway. Även se till att föräldrar till barn som kommer ut till banorna för att prova får hjälp och råd från oss som kan speedway.

Har du någon förebild?

- Tai Woffinden

Hur tycker du säsongen 2019 gick? Bästa minnet från säsongen?

- Jag tycker säsongen gick bra fick äran att köra EM och VM. Bästa minnet får bli fredagen den 13:e då jag vann tävlingen i Kumla.

Blir det bara 85cc denna säsongen?  För man får väl börja köra 250cc när man fyller 14 år?

- Största focus ligger på 85cc då detta blir min sista säsong på just 85cc. Jag ska även börja träna på 250cc under säsongen och blir nog någon tävling också.

Målsättningen för 2020?

- Min målsättning är att behålla min plats i landslaget och öka mitt snitt mot föregående år. Även försöka nå en pallplats i USM.

Något du vill hälsa alla dem som följer dig i din karriär?

- Tackar alla de betyder jättemycket för mig och alla positiva kommentarer.

Några du vill tacka speciellt?

- Mormor och morfar, mamma och pappa, Vetlanda speedway och alla mina sponsorer som tror på mig och stöttar mig utan dem så vore inte detta möjligt.

Vi tackar Alfons för att du ville ställa upp på denna pratstunden och önskar dig stort lycka till i din karriär.

Text: Niklas Pappila
Foto: Alfons Racing