Framflyttad säsongsstart och nya regler i BAUHAUS-ligan!

I spåren av Coronaviruset drabbas även speedwaysporten av störningar i sin verksamhet. De svenska elitklubbarnas samarbetsorganisation Elitspeedway Sverige har arbetat intensivt den senaste tiden för att hitta lösningar för den kommande säsongen.

Ett antal tilläggsregler införs under 2020 för att öka möjligheten till en sportslig och fungerande säsong, säger ESS vice ordförande och medieansvarig Mikael Holmstrand.

-Först och främst är det självklart att vi inte kan köra utan publik. Vi flyttar därför fram säsongstarten till den 2:a juni och hoppas att restriktionerna om större sammankomster har lättat då, säger Holmstrand.
Detta innebär att de fyra första omgångarna placeras in senare i kalendern.
För att kunna avsluta säsongen i rimlig tid i höst så stryks kvartsfinalerna. Skulle det bli förlängda restriktioner på publika evenemang så har vi ett antal olika scenario redo att sjösätta även för det fortsätter Holmstrand.

Ytterligare en utmaning för klubbarna i BAUHAUS-ligan är tillgången på förare då dessa tävlar i flera länder och där alla nu kommer att behöva planera för en komprimerad säsong tidsmässigt.
- Vi vet inte heller hur det kommer se ut med möjligheten att resa mellan länderna längre fram. Därför har vi velat skapa en större flexibilitet runt trupperna den kommande säsongen säger Holmstrand.

Tilläggsreglerna för säsongen 2020 innebär att antalet transferskort, som klubbarna kan använda för att byta ut en förare i truppen, ökar från tre till sju. Vidare sänks golvsnittet från 8,500 till 8,000 för att möjliggöra fler alternativ för klubbarna att få ihop sin laguppställning. Dessutom skapas också en möjlighet att ta in en tillfällig gästförare om någon av klubbens förare är upptagen i annat land på samma dag som den svenska klubben ska köra.
- Med dessa regler får klubbarna betydligt större handlingsutrymme och vi kan säkerställa en sportslig och attraktiv liga även 2020 säger Holmstrand.

- Klubbarna och förbundet har visat på stor samarbetsvilja och ödmjukhet inför situationen och snabbt kommit fram till ett heltäckande förslag som vi verkligen tror kommer göra säsongen möjlig. Nu håller vi tummarna för att pandemin vänder så snabbt som vi nu tänkt. Vi hoppas också att publik och sponsorer gör sitt yttersta för att hjälpa klubbarna med det dom kan för att vi ska kunna få ännu en rafflande säsong av speedway i Sverige avslutar Mikael Holmstrand.

Källa: Elitspeedway.com