Girlpower med Nemone Racing!

Fortsätter min serie pratstunder med yngre svenska förare. Denna gång så blev det med Nemone Axelsson en av de få tjejerna som kör speedway. Nemone är 12 år och kör för Indianerna.

Nemone racing 2png

1. Hur kommer det sig att du började med speedway och hur gammal var du då? 

- Var i mitten av juli 2018 som min pappa och mamma tog med mig ut till Sannahed där Indianerna anordnade prova på speedway. Jag provade och tyckte det var roligt så jag fortsatte och efter några gånger köpte vi min första egna speedway cykel. Jag var 11 år när jag var på denna prova på träffen första gången.

2. Vad är det bästa med just speedway?

-Svår fråga, men säger att allt är bäst med speedway, farten, gemenskapen och man gör nya framsteg hela tiden.

3. Håller du på med några andra sporter?

-Inga andra sporter för mig, men tycker om att cykla och springa

4. Hur tycker du att man ska få fler att börja köra speedway?

-Få ut mer information om att man kan t.ex. prova på hos klubbarna och att alla klubbar borde ordna prova på dagar.

5. Detta med speedwayskola som Indianerna har är väl riktigt bra? Finns det något annat man kan göra för att få fler att börja köra?
Jag tänker det kanske skulle ordnas något för föräldrar som har barn som vill börja. Det är ju inte alla som har föräldrar som kan detta med motorer och sånt menar jag.

-Det är jättebra de har prova på samt att det ska bli mer speedwayskola om man är intresserad att fortsätta. Man kan ha teoridagar för föräldrar då man kan visa mer hur t.ex. motorer fungerar.
Jag skulle vilja att man ordnar tillfällen där bara tjejer är inbjudna som kan komma och prova på för att sedan få dem att fortsätta. Det är faktiskt inte bara killar som kan köra fast många säger det, och ju mer tjejer vi blir ju roligare blir det.

6. Har du någon förebild?

-Joel Andersson Indianerna, Kenneth Andersson som är Joels mekaniker och även hans pappa. Dom är alltid glada, trevliga och social. Får även säga Chris Holder.

7. Hur tycker du säsongen 2019 var? Vad var bästa minnet från säsongen?

-Det gick bättre än jag hade förväntat mig. Bästa minnet var när jag fick min första pokal i min första tävling på hemma banan.

8. Säsongen som kommer nu om den kommer igång vad har du för mål?

- Svårt att säga, har inte satt upp så mycket mål på grund av att det inte är igång på det sättet som man hade väntat sig. Om nu serien kommer igång är målet att köra med mina lagkamrater och göra så gott jag kan då det är första året för mig i serien samt att köra i ett lag. Det som gäller för mig nu är att träna på det som jag behöver och bli bättre.

9. Framtidsmål inom sporten?

- Att gå upp på 250cc eller 500cc och tävla för Indianerna.

10. Något du vill hälsa till dem som följer dig i din karriär?

-Tackar alla för den respons jag fått samt att alla kan om dom vill, alltså köra speedway.

11. Några du vill tacka speciellt?

- Mina sponsorer som stöttar mig så jag kan göra detta möjligt samt alla som följer mig och tror på mig inklusive mamma och pappa.

Tackar för att du ville ställa upp på pratstunden Nemone och önskar dig stort lycka till i din fortsatta karriär.
Så ni tjejer som vill testa på speedway ta kontakt med en klubb så finns det möjlighet att prova. Som Nemone säger blir det fler tjejer som kör så blir det roligare.

Text: Niklas Pappila

Bilder: Nemone Racing #279