Noel Wahlqvist


FB_IMG_1584637807166jpg


Jag tänkte få ihop lite artiklar med unga svenska förare. Vi börjar med en kille som hade stora framgångar 2019 i 250cc nämligen Noel Wahlqvist från Västervik.

Noel är född 2004 och gjorde 2019 sin andra och sista säsong på 250cc. Man kan väl säga att säsongen blev minst sagt bra vann tillsammans med Casper Henriksson Lejonen serien i 250cc. Noel körde 13 matcher och landade på snittet 2,577 i och med detta så var han etta i snittligan.
I RM-cup blev det en första plats. Blev även ett VM där det blev en bronsmedalj.
Till säsongen 2020 tar Noel klivet upp på 500cc.

Hur kommer det sig att du började med speedway och hur gammal var du då?

-Jag och pappa var och tittade på speedway i Västervik. Där sa de i högtalarna att man kunde komma och provköra några dagar efter matchen. Det var första prova på där allt började och jag var 5 år.

Hade du någon förebild då när du började eller det kanske är samma nu?

-Jag har alltid gillat Emil Sayfutdinov, sedan har jag också gillat Peter Ljung och Jacob Thorsell som också har hjälpt mig mycket under mina år som speedwayförare.

Säsongen 2019 måste du vara nöjd med, bästa minnet?

-Ja, jag är väldigt nöjd med 2019. Har flera bra minnen. Det bästa måste nog vara när jag kom 3:a i VM i Danmark och när jag blev svensk mästare.

Tycker du detta med 250cc som kommit in i speedway är en bra väg att gå? Vad jag fattat så är det ett stort steg att gå från 85cc eller knatte som många säger till 500cc. Då verkar 250cc och steget till 500cc mycket bättre.

-Ja det är mycket bra att 250cc kommit in i svensk speedway. För mig personligen har det varit guld värt. När jag var 14år så kände jag att jag var färdig med 85cc och då var 250cc perfekt. Nu att ta steget till 500cc kommer definitivt bli lättare och det kunde jag se redan i höstas när jag så smått började träna 500cc.
Steget från 85cc till 500cc är för stort då är 250cc perfekt.

Målsättningen inför säsongen 2020? Du är skriven i Griparna och Västervik blir det något mer?

-Min målsättning är att köra division 1 med Nässjö speedway där jag också är skriven. Jag vill också köra allsvenskan med Griparna och samtidigt försöka ta en plats i Västervik i Bauhaus-ligan men det kommer definitivt inte bli lätt. Ett annat mål är att köra i U19 landslaget.

Något du vill hälsa alla som följer dig i din karriär?

- Vill tacka pappa, Patrik Olsson, Morgan Andersson, Peter Ljung och Västervik speedway som hjälper mig att utvecklas.

Tackar Noel för att du ville ställa upp på denna intervju  och önskar dig stort lycka till.

Text: Niklas Pappila
Foto: Noel Racing