PÅSKKRÖNIKA

Då var det påsk och premiären av den svenska ligan närmar sig med stormsteg, Fast det har ju börjat köras ligaspeedway redan i England som har flera toppförare detta året. Tror denna ligan kommer bli riktigt intressant detta året.
Annars så tänkte jag skriva lite om detta fenomen som dyker upp runt denna tiden varje år på olika forum som involverar speedway.
Nämligen detta med TV-sändingar, var sänds den och den tävlingen. I detta moderna samhället som vi lever i nu så tror jag folk har blivit väldigt bekväma och förväntar sig att man ska kunna se allt. Förr fick man vara glad om VM-finalen sändes och då var det bara en tävling.

Läste ett inlägg om att svenska ligan skulle fortsättas att sändas via deras egna plattform ESS Play. Detta gick inte i god jord för denna skribent utan det var både dyrt och nådde inte rätt publik.
Jag kan väl hålla med om att det är viktigt att nå rätt publik, men samtidigt så måste även vi fans bidra till att nå rätt publik.
Skribenten som hade skrivit inlägget ville se svensk speedway på någon av de stora kanalerna och jag antar han menade SVT, Tv4 och dylikt.
Men för att dessa kanaler ska vara intresserade så tror jag det måste uppstå en "Tony era" igen.

Just nu är sporten för liten i Sverige och vi behöver få till mycket mer intresse för sporten.
Måste börja från grunden och se till att ungdomsspeedway ökar och detta måste ske nu för annars så dör sporten.
Kostnaden för att köra är alldeles för hög för att hålla på. Jag förstår inte varför klubbarna ser till att hålla nere kostnaderna genom att hålla med ett gäng cyklar som förarna får låna.
Detta med att förare kommer med bussar, cyklar och annat i mängder till varje tävling är ju inte hållbart.
Tänk en serie där förarna kommer med sina föräldrar i bilar och bara behöver ha personlig utrustning som hjälm och ställ.
Varför kan det inte funka så?
Detta kunde man börja med i de längsta serien  och sedan när förarna går upp till större cyklar så blir det att skaffa eget material för att köra.
Då vet man ju om sporten är något man vill satsa på och har inte slängt ut en massa pengar i början av karriären.
Eller tänker jag fel?

Sedan måste det bli mer intressant att gå på speedway "live". Alla måste hjälpas åt att få tävlingarna att bli mer eftertraktade att se just på plats. Man måste veta att det bjuds på bra underhållning och få bort dessa dötider som är. Det måste hända något hela tiden.
Jag personligen känner ibland att allt går i ett ekorrhjul. Det visas bilar från en sponsor i pausen som åker runt och den sponsorn är väl glad för det men vill publiken verkligen se sånt? 
Detta var väl bra på den tiden när media var uppbyggt på ett annat sätt och detta var en bra reklampelare för bilförsäljaren.
Nu tror jag det måste till något helt annat.

Jag själv försöker hitta idéer hela tiden och förhoppningsvis vill någon lyssna och använda dem. Får uppslag av de mest skiftande slag och  sedan om de är genomförbara är ju en annan sak.
Tänk om klubbkulturen som är inom fotboll och ishockey kunde uppstå på speedwayarenorna runt om. Tifo och flaggor i mängder det vore något.
Ja det var mina tankar om detta med att speedway bara sänds på "små kanaler" och ja , jag vill också se speedway på de stora kanalerna men då måste som sagt det hända en hel del först.

Tackar för ordet!

Text: Niklas Pappila