VÄRLDSMÄSTAREN i SGP4 2023!

Vi här på Speedwaynews har fått en pratstund med en världsmästare, nämligen första världsmästaren i SGP4. SGP4 hade premiär under GP-helgen i Målilla och är en klass som körs på 190cc cyklar som är framtagna av bland annat Tony Rickardsson.
Till tävlingen i Målilla så kom förare från hela världen för att göra upp om titeln. Det var till slut danska Elias Jamil som fick kliva högst upp på prispallen efter att ha kört in maximala 15 poäng i denna första VM-finalen av SGP4. Resultatet från tävlingen hittar ni i vår julkalender som vi haft här under december. 
Lättast via följande länk: http://speedwaynews.se/blog/julkalender-lucka-9-1
Nästa år så återkommer tävlingen till Målilla, närmar bestämt 15 juni så är det dags att kora 2024-års SGP4 mästare.
355143485_974779107204035_1309980355108973299_njpg
Jamil Racingjpg
Nu har vi som sagt fått en pratstund med Elias.

Elias du är den första världsmästaren vi har här på Speedwaynews, så kan du presentera dig lite?

- Jag heter Elias Jamil och är 13 år från Danmark. Började med speedway riktigt tidigt då jag var runt 4år.
Jag visste inte mycket om speedway och inte någon i min familj heller. Det är ju många framgångsrika förare som har pappor som tävlat men så är det inte för mig.
Jag började med att köra 50cc och älskade det. När jag var runt 6-7 år så körde jag i första divisionen och sedan blev det en fortsättning i 85cc.
Även här så kom min talang fram och många frågade var kom denna killen ifrån. Så det var väl en överraskning för många.

Säsongen som var så måste väl guldet i SGP4 vara höjdpunkten eller hur? Men någon mer tävling från säsongen som du kommer ihåg?

- Säsongen 2023 var den bästa hittills. Just guldet i SGP4 var en upplevelse för livet, alla SGP4 förarna och upplägget på tävlingen. Jag kommer aldrig glömma sista varvet i Målilla, jag tog 15 poäng när alla förare och talangscouter kollade på.
Jag gillade att köra 190cc som skiljer sig från 85cc och jag hade inte haft möjlighet att träna så mycket på just 190cc innan tävlingen.
Är även stolt över att jag tog YGT-silver, danskt mästarsilver och vinnare av EkstraLiga Camp.

Hur ser det ut för dig säsongen 2024 då?

- Jag hoppas att få deltaga i dessa tävlingar igen på 85cc och naturligtvis försvara guldet i SGP4. Även att få möjligheten att köra European Youth Cup som kommer att hållas i Danmark. Vill även få möjligheten till att köra andra internationella tävlingar.
I Danmark så måste du hamna i topp i en kvaltävling, kanske topp 1-4 för att få möjligheten till de internationella tävlingarna som SGP4, SGP3, European Youth Cup och så vidare.
Så det gäller att ha en bra dag för att få den där biljetten så att säga. Håller tummarna för att det går bra.
Nästa år kommer jag även köra 250cc som blir ett nytt kapitel för mig. Det är bara några få år du får på 250cc men hoppas naturligtvis att få möjligheten även här att köra internationella tävlingar.

Danmark har i flera år fått fram flera bra förare, vad är din tanke på detta?

- Vi har haft flera talangfulla förare genom åren och även nu. Tror att det beror på att vi har flera bra banor och jag bor själv nära till alla fall 4 bra banor och några timmar bort ligger fler banor.
Vi har även Erik Gundersen som är Danmarks ungdomstränare. 
Jag har själv blivit utvald till det danska ungdomslandslaget de 2 senaste åren och hoppas naturligtvis på att få möjligheten till detta igen.
Jag är även med i något som heter Elit klass i min hemstad och detta innebär att jag har träning på schemat i skolan där jag går.

Hur ser du annars på speedway med vänner och så?

- När du är på banan med hjälmen på så har du inga vänner. Men självklart så hjälper man varandra och jag vill fortsätta behålla mina värderingar och vara glad och vänlig. Hjälper gärna andra team som är mindre lyckligt lottade på de sätt jag kan.

Drömmar i framtiden?

- Naturligtvis att köra i SGP och bli världsmästare och kanske bo i Polen. Men för att komma dit så måste mitt lilla team jobba hårdare. 
Jaga sponsorer och hitta folk med mycket erfarenhet av speedway som vi kan lita på. Vii har inför denna säsongen fått Kenneth Emil Nielsen till teamet som kommer hjälpas oss med cyklarna.
Just ekonomi är en stor bit i speedway så det gäller att hitta sponsorer.
Ser fram mot de följande 4-5 åren som förhoppningsvis blir bra år med flera bra tävlingar som öppnar rätt dörrar för mig och mitt team.

Vi tackar Elias för att vi fick en pratstund med dig och önskar dig stort lycka till i framtiden. 

375748812_1009494900399122_663120440375029243_njpg
376716635_1009494893732456_7011578279034981102_njpg


-